En dyktig regnskapsfører kan være uvurderlig når du driver et selskap. Mange lurer derfor på kostnaden ved å ha en regnskapsfører.
I dette blogginnlegget vil vi gi deg innsikt i hvordan regnskapsførere tar betalt, og vi vil gi deg en oversikt over hva du kan forvente å betale for ulike tjenester. I tillegg vil vi gi deg råd som kan bidra til å redusere ditt regnskapshonorar.
Er du på jakt etter en rimelig regnskapsfører?
Gjennomsnittspriser for regnskapsfører
Når du vurderer å engasjere en regnskapsfører, er det viktig å ha en forståelse for prisene i markedet. Her er faktorene som har mest betydning for prisen du betaler:
- Geografisk plassering: En regnskapsfører i Oslo har ofte høyere priser enn små, lokale regnskapsbyråer på bygda.
- Regnskapsbyråets størrelse: Store regnskapsbyråer kan ofte tilby flere tjenester som gjør at de kan forsvare høyere priser.
- Tjenestene som tilbys: Enkle bokføringstjenester, som gjøres av medarbeidere med mindre erfaring, er ofte rimeligere enn mer kompliserte tjenester (som fusjoner og fisjoner) gjort av mer erfarne medarbeidere.
I tabellen under kan du se prisnivået på ulike regnskapstjenester:
Regnskapstjeneste | Prisområde |
Etablering | 1,100 – 7,400 |
Timespris, bokføring | 525 – 1,040 |
Timespris, rådgivning | 945 – 1,785 |
Lønnskjøring pr. ansatt | 200 – 500 |
Innlevering av MVA-oppgave | 525 – 1,050 |
Komplett årsoppgjør, AS | 6,300 – 9,450 |
Komplett årsoppgjør, ENK | 4,200 – 6,300 |
Månedsavgift, regnskapssystem | 158 – 735 |
Husk at det er totalprisen og ikke hva enkelttjenester koster som har betydning for bedriften din. Derfor anbefaler vi alltid at du ber om et samlet pristilbud fra ulike regnskapsførere før du bestemmer deg.
Regnskapsfører pris per år
Dette koster en regnskapsfører i året?
Det er mange ting som påvirker hvor mye du årlig må betale for en regnskapsfører. Velger du å ansette en regnskapsfører på fulltid må du regne med å betale rundt 690 000 kroner per år. Velger du å ha vedkommende på deltid vil prisen ligge på omtrent halvparten.
Du kan også velge å kjøpe hjelpe fra en regnskapsfører. Timeprisen ligger i gjennomsnitt på 900 kroner, og trenger du hjelp cirka 5 timer per måned vil dette koste deg 54 000 kroner per år. Du kan også velge å samarbeide med en regnskapsfører over nettet. Det kan, for eksempel, foregå slik at du oppretter fakturaer og sender bilag over til regnskapsføreren, og så gjør denne resten av regnskapet. Prisen på dette vil variere ut fra hvor stort firmaet ditt er.
Har du et enkeltpersonforetak med null ansatte må du regne med å betale rundt 19 000 kroner per år. Har du 3 ansatte kan prisen komme opp i 24 000 kroner per år, og med 5 ansatte vil prisen ligge på fra 36 000 kroner i året.
Velger du å føre regnskapet selv og bruke et regnskapsprogram på nettet, som Conta, vil kostnaden for bruk av selve programmet ligge på omtrent 2 400 kroner per år.
Alle disse prisene er cirka priser, men det gir deg en indikasjon på hvilke kostnader du må regne med.
Her er en tabell som viser hva du kan forvente å måtte betale for regnskapsføring per år:
Type bedrift | Transaksjoner | Pris |
Mellomstort enkeltpersonforetak | ca. 300 | 19.000 – 20.000 kr |
AS med én ansatt | ca. 300 | 28 – 52.000 kr |
AS med tre ansatte | ca. 600 | 55.000 kroner |
Se hva regnskapsfører vil koste deg i vår priskalkulator.
Generelle priser
Hva koster en regnskapsfører?
De aller fleste regnskapsførere tar betalt per time, og gjennomsnittsprisen ligger på 900 kr. I praksis betyr det at du betaler for antall timer regnskapsføreren bruker på å gjøre jobben sin, som rapportering, avstemming og ferdigstillelse av regnskapet.
Det er ikke bare timeprisen som vil variere, men også hvor mye tid hver enkelt regnskapsfører bruker på å gjøre jobben sin. Når du skal sammenligne priser, kan du med andre ord ikke se deg blind på selve timeprisen. Dersom regnskapsføreren bruker lang tid, kan du ende opp med å måtte betale veldig mye, så om du skal ta timespris kan det være en god ide og finne en erfaren regnskapsfører som er god på ditt regnskapsprogam.
Regnskapsfører pris per bilag
Tidligere jobbet de fleste regnskapsførere på timesbasis, hvor ulike oppgaver hadde ulike priser. Men de siste fem årene har det dukket opp en rekke forskjellige prismodeller.
Noen regnskapsførere tar for eksempel betalt per bilag, dvs. per transaksjon som må registreres i regnskapet.
Pris per bilag ligger vanligvis mellom 40 og 70 kroner.
For små bedrifter med lite aktivitet kan dette være en fordel, men for større virksomheter kan det være smartere å samarbeide med en regnskapsfører som heller tar betalt for jobben den gjør, i stedet for å ta betalt per bilag som kanskje uansett bokføres automatisk.
Husk systemkostnader!
En feil mange næringsdrivende gjør når de ber om tilbud fra ulike regnskapsførere, er å ikke inkludere systemkostnader i pristilbudet.
Mange regnskapsførere bruker kostbare regnskapsprogrammer, hvor fakturaen sendes direkte til deg. Noen av de mest brukte systemene er inntil dobbelt så dyre som andre tilsvarende regnskapsprogrammer. Dette kan raskt utgjøre inntil 30 % av dine totale regnskapskostnader.
I Synega tilbyr vi regnskapsføring i Conta. Det ble nylig kåret til Norges rimeligste økonomisystem av Regnskap Norge og inkluderer all funksjonalitet du kan forvente av et moderne økonomisystem. I tillegg til Conta tilbyr vi også hjelp i regnskapsprogrammer som Fiken, Tripletex, DNB Regnskap og Poweroffice.
Bli kunde av Synega i dette skjemaet.
Pris regnskapsfører enkeltmannsforetak
Enkeltpersonforetak (ENK) får ofte noe lavere priser enn aksjeselskaper, takket være enklere rapporteringskrav.
Disse reglene gjelder for enkeltpersonforetak:
- Omsetning under 50 000 kroner per år: Du trenger ikke føre et komplett regnskap, men du må ha dokumentasjon på inntekter, kostnader, fakturaer, kvitteringer og lignende.
- Omsetning over 50 000 kroner per år: Du må følge bokføringsloven og registrere regnskapet ditt. I tillegg må du levere en spesifisert oversikt over næringsvirksomheten i skattemeldingen.
- Omsetning over 50 000 kroner per år, samt eiendeler verdt mer enn tjue millioner kroner eller flere ansatte tilsvarende mer enn 20 årsverk: Her må du utarbeide et årsregnskap og inkludere en næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen.
Les mer om krav til regnskap for enkeltpersonforetak.
Ettersom rapporteringskravene til enkeltpersonforetak varierer utfra størrelse, er det vanskelig å gi et nøyaktig tall for kostnaden ved å ha en regnskapsfører.
På generelt grunnlag kan vi si at om du driver et ENK ved siden av fast jobb (med mellom 5 og 10 bilag i måneden), vil det koste mellom 15 og 25 000 kroner i året. Mens et større ENK kan forvente å betale mellom 25 og 40 000 kroner i året.
Regnskapsfører fastpris
Noen regnskapsførere tilbyr fastprisavtaler, der du betaler en fast sum per måned uavhengig av antall bilag eller transaksjoner. Dette kan være praktisk for større bedrifter med mange transaksjoner.
Som regel er det kun bedrifter med noe historie som kan få fastpristilbud. Det skyldes at regnskapsføreren vil trenge noe historikk for å kunne estimere hvor mye jobb som kreves for å utarbeide et regnskap.
- Fordelene inkluderer forutsigbare kostnader, enklere fakturering og fokus på resultater.
- Ulempene kan være høyere pris, begrenset fleksibilitet og potensielt lavere kvalitet.
Uansett om du velger en fastprisavtale eller ikke, anbefaler vi at du ber om tilbud fra flere regnskapsførere før du bestemmer deg.
Ekstern hjelp
Kostnadene ved å velge en ekstern regnskapsfører
Det er mange mindre bedrifter som velger en ekstern regnskapsfører rett og slett fordi ønsker å bruke tiden sin på det de faktisk er gode på. Det er ikke alle som har ønske om å sitte med tall og bilag, eller som føler de har den kompetansen som skal til. Dermed vil det være vel verdt å kjøpe disse tjenestene. Du bør likevel være oppmerksom på hva som er gjengs pris, hva som er inkludert i prisen og hva du må betale ekstra for.
Husk at selv om du kanskje bruker mange timer på å gjøre regnskapet selv, vil en profesjonell regnskapsfører være langt raskere. I tillegg har regnskapsføreren også kontroll over alle tidsfrister som må overholdes. Husk også at dersom du driver internasjonalt vil dette kreve en litt annen ekspertise, og dermed kan regnskapsføringen koste litt mer.
Reduser prisen med disse knepene
Du kommer ikke forbi at regnskapet må gjøres, men det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å redusere utgiftene dine.
De aller fleste fakturaene dine kommer fra de samme kildene. Sett opp automatisk bokføring av disse. Dette kan faktisk spare deg for så mye som 15 timer hvert eneste år.
Gjør regnskapet selv. Bokføring av fakturaer, avstemming av bank og kjøring av lønn er enkel regnskapsføring veldig mange klarer å gjøre selv.
Har du en liten bedrift kan du benytte deg av et gratis program for fakturering og regnskap.
Det finnes også gode programmer som koster rundt 200 kr per måned, og som sørger for at du kan utføre hele regnskapet fra A til Å selv. Dette selv om du har ansatte, og uavhengig av selskapsform.
Bruk en regnskapsfører til å gjøre hele jobben, også årsoppgjøret. En regnskapsfører er billigere enn en revisor. Du kan sjekke hos Altinn om selskapet ditt er pliktig til å bruke revisor.
Lever all dokumentasjon i tide, slik at regnskapsføreren ikke må ta betalt for å purre opp manglende vedlegg.
Gjør regnskapet selv ved hjelp av et regnskapsprogram
Dersom du ikke har store behov, har noe kjennskap til regnskap eller interesse for å sette deg inn i det nødvendige, kan du benytte deg av et regnskapsprogram. Dette kan du kjøpe deg tilgang til på nettet, og prisen du må betale er rundt 200 kroner per måned.
Flere av disse programmene, som Conta, benytter seg av et språk du forstår, har hjelpevideoer, kundeservice og lar deg også koble regnskapssystemet opp mot Altinn. Det betyr at de to systemene snakker sammen, noe som er praktisk når du blant annet skal sende inn MVA-meldinger og næringsoppgave.
Alternativer
Regnskapsfører som konsulent
Det finnes noen alternativer mellom det å føre regnskapet helt selv og det å overlate alt til en regnskapsfører. Du kan ta kontakt med en regnskapsfører, og inngå avtale om den rollefordelingen du kunne tenke deg. Her er noen forslag:
- Du fører regnskapet selv, men kan be regnskapsføreren om hjelp ved spesielle situasjoner.
- Du fører regnskapet selv, men regnskapsføreren ser over med jevne mellomrom for å sjekke at alt er i orden.
- Du fører regnskapet selv, mens regnskapsføreren står for årsavslutningen.
- Du ordner med faktureringen selv, mens regnskapsføreren gjør resten.
Enkelt å samarbeide på nettet
Du har sikkert hørt at det ofte er dyrere med en regnskapsfører i Oslo og de større byene, enn én som sitter i en mindre by. Dagens teknologi har heldigvis sørget for at dette ikke lenger er noen utfordring. De aller fleste regnskapsførere er på nett og det meste foregår digitalt. Du trenger ikke lenger å reise innom regnskapsføreren med bilag og annen dokumentasjon. Du sender det enkelt over på nett. Dermed trenger du ikke ta noen geografiske hensyn når du skal finne en regnskapsfører du kan jobbe med. Så lenge alt foregår digitalt, kan du sitte i Fredrikstad og regnskapsføreren i Molde.
Fordelen med nettbaserte løsninger er at begge parter har tilgang til de samme opplysningene. Dette letter jobben både for deg og regnskapsføreren, uavhengig av hvordan dere har fordelt oppgavene mellom dere.
Regnskapsføreren kan kontrollere det du har gjort om det er behov for det, eller utføre enkelte av oppgavene for deg. Alt foregår over nettet, noe som vesentlig minimerer kostnadene og tiden som brukes.
Tid og penger
Når lønner det seg å la en regnskapsfører gjøre jobben?
Før du bestemmer deg for hvilken variant du skal velge, kan det være lurt å vite litt om når det lønner seg å få hjelp av en regnskapsfører. Har du nettopp startet opp, ønsker du antagelig å være nøye med hva du bruker både penger og tid på.
Svaret på spørsmålet over avhenger mye av størrelsen på bedriften din. Dersom du omsetter for så lite at du er under MVA-grensen, ikke har ansatte og bare trenger å føre noen få fakturaer, kan du med stor sannsynlighet gjøre dette selv. Da vil et enkelt regnskapsprogram være billigere og mer nyttig enn en regnskapsfører.
Dersom bedriften din har så mye aktivitet at du har mange fakturaer, ansatte og må levere MVA-oppgaver, bør du tenke på om det ikke er på tide å vurdere å få profesjonell hjelp til regnskapet. Når du kan bruke tiden din på aktiviteter som gir mer inntekter til bedriften enn hva det koster å ha en regnskapsfører, bør du se på om ikke tiden er inne til å få profesjonell hjelp.
Tid er penger. Dette er kanskje et forslitt uttrykk, men likevel sant. Som bedriftseier eller -leder ønsker du å at omsetningen skal øke. Selv om du da må bruke litt penger på regnskapsfører hver måned, tar du kanskje dette igjen ved at du frigjør tid som brukes til å øke inntektene.
Hva gjør egentlig regnskapsføreren?
Før du bestemmer deg for hvilken løsning som passer best for firmaet ditt, kan det kanskje være greit å vite litt mer om hva jobben til regnskapsføreren egentlig går ut på. Enkelt sagt er regnskapet en oversikt over firmaets inntekter og utgifter. Regnskapsføreren bruker et system, et regnskapsprogram, for å gjøre denne jobben. Det må du også gjøre om du skal gjøre jobben selv.
I regnskapssystemet føres både bilag, MVA-oppgaver, årsregnskap og lønnskjøring om du har ansatte. Bilag er alle de fakturaer og kvitteringer bedriften mottar. Du kan også si at dette er oversikten over firmaets pengetransaksjoner. MVA gjelder for alle bedrifter etter at omsetningen har passert et visst beløp. MVA-regnskapet skal sendes inn til staten.
Har du ansatte, skal du betale lønn. Da må du også holde orden på slike ting som skattetrekk, feriepenger, pensjon, forsikringer og arbeidsgiveravgift. Det er mye å sette seg inn i, og veldig mange velger derfor å benytte seg av regnskapsfører på dette området. Det er fort gjort å tråkke feil, og det kan bli kostbart.
Årsregnskapet er avslutningen av foregående regnskapsår. Det er her du ser hva bedriften totalt har hatt av inntekter og utgifter, og det er dermed også her du ser hva som skal betales i skatt. Dersom du har investorer, vil de være veldig interessert i det som kommer frem i årsregnskapet. I tillegg er årsregnskapet et veldig fint grunnlag for å sette mål for neste år.
Er det lov å gjøre regnskapet selv?
Ifølge loven har du, selv om du ikke har kvalifikasjonene, rett til å gjøre regnskapet ditt selv. Du kan imidlertid kun gjøre det for din egen bedrift. Du kan med andre ord ikke tilby deg å gjøre denne jobben for andre. Det er du som bedriftseier som er ansvarlig for regnskapet og at dette føres på riktig måte.
Dersom du velger å benytte deg av en regnskapsfører, må du sørge for at denne har autorisasjon. Dette kravet gjelder når du kjøper en tjeneste du blir fakturert for. Hvilke regnskapsførere eller -selskaper som har det, finner du en oversikt over hos Finanstilsynet. Videre må du melde fra til Enhetsregisteret hvem du har valgt. Denne må på sin side også bekrefte oppdraget. Velger du å ansette en person til å føre regnskapet, og lønne denne som ansatt, trenger ikke vedkommende å være autorisert regnskapsfører.
Loven skiller også mellom hvilke selskaper som er bokføringspliktige og ikke trenger å lage årsregnskap og hvilke som er regnskapspliktige og må føre årsregnskap. Skillet går i hovedsak ut på hvor stor omsetning bedriften har samt antall ansatte. De aller fleste enkeltpersonforetak trenger kun å drive med bokføring. Kravet om revisor rammer også kun selskaper med en større omsetning og flere årsverk.
Du kan også velge å la regnskapsføreren gjøre hele eller deler av jobben. De fleste regnskapsførere opererer med timepris, men det kan ofte lønne seg å avtale fastpris. Da slipper du å bli overrasket når regningen kommer og regnskapsføreren har brukt flere timer enn du hadde tenkt.
Hva du velger handler i stor grad om hva du vil bruke tiden din på, hvor stor bedriften din er og hva du selv føler deg kompetent til å gjøre. Dersom du er i startfasen, kan det kanskje være greit å gjøre regnskapet selv. Da sparer du penger, og får god oversikt over tallene dine. Du bør uansett investere i et regnskapsprogram, slik at du lettere holder kontroll på alt.
Billig regnskapsfører – Er det for godt til å være sant?
Det er fristende å gå etter den billigste regnskapsføreren, men det er viktig å vurdere kvaliteten på tjenestene du mottar.
Å finne et regnskapsbyrå som både kan gi deg god service og konkurransedyktige priser er det viktigste. Ikke la deg friste av laveste pris alene, da det kan ende opp med å koste deg mer i form av feil og mangler.
For eksempel finnes det regnskapsbyråer som kan føre regnskapet ditt til en unormalt lav pris fordi regnskapsførerne deres sitter i utlandet. Ulempen med dette er at du risikerer å få en regnskapsfører som det er vanskelig å kommunisere med, noe som kan være utfordrende.
Her er fem tips til deg som skal velge regnskapsfører:
- Sjekk regnskapsførerens erfaring og kompetanse. En dyktig regnskapsfører gir deg gode råd og har bransjeerfaring. Det kan derfor være smart å be den dokumentere at de har andre kunder i din bransje.
- Spør etter referanser og sjekk omdømmet. Et raskt Google-søk gir deg ofte svarene du trenger.
- Pålitelighet og tilgjengelighet: Tok det lang tid å få et tilbud fra regnskapsføreren? Da kan du forvente samme behandling som kunde. Velg et byrå som er tilgjengelig.
- Samarbeid og kommunikasjon: God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket samarbeid. Finn en regnskapsfører som forstår dine behov og er villig til å samarbeide tett med deg.
- Skjulte kostnader: Vær oppmerksom på skjulte kostnader som kan legges til den opprinnelige prisen. Les gjennom kontrakten nøye for å unngå ubehagelige overraskelser.
Ta deg tid til å undersøke grundig og velge en pålitelig regnskapsfører som gir deg valuta for pengene.
Synega får 4,7 av 5 mulige stjerner fra kundene. Se tilbakemeldinger fra våre kunder.
Regnskapsfører på nett – Fremtiden for regnskapsføring?
Som følge av en stadig mer digital hverdag har nettbaserte regnskapsbyråer fått stadig mer fotfeste. Nettbaserte regnskapsbyråer er selskaper uten egne lokaler og som tilbyr regnskapstjenester i skybaserte systemer med regnskapsførere som jobber hjemmefra.
Det kan være svært kostnadseffektivt for bedriften din å sammarbeide med en regnskapsfører på nett. Kunder som velger Synega opplever ofte at regnskapshonoraret reduseres med 20 prosent eller mer.
Som kunde hos oss får du også din egen kundeside, hvor du kan følge med på fremdriften på tjenester du har bestilt hos oss og hva de koster. Vi gir deg støtte og veiledning gjennom oppgavene du må levere, samtidig som du har muligheten til å holde oversikt over fremdriften.